Business Control Canvas

business control canvas

De toekomst - Toeval of zien wij dit aankomen?

We leven in een wereld waar informatievoorziening steeds belangrijker wordt. Alleen inzicht in de financiële situatie van een organisatie is al lang niet meer voldoende. Door slim gebruik te maken van automatisering hebben de meeste bedrijven een enorme bak data tot hun beschikking. Er zijn ongelooflijk veel systemen en manieren om deze gigantische hoeveelheid data beschikbaar te maken en te rangschikken. Hieruit is operationele informatie over onder andere klanten, gedrag en patronen ter herleiden. Door het combineren van de financiële en operationele data ontstaat de mogelijkheid om de stuurbaarheid en voorspelbaarheid van de organisatie significant te vergroten. Wil je dit proces exact vormgeven dan is het invoeren van business control (BC) gewenst. 

 

Om je te ondersteunen hebben wij het Business Control Canvas ontwikkeld.

Door het invullen van het canvas bepaal je de positie en rol van business control in de organisatie en ondersteunt het je bij het maken van de juiste keuzes.

  

stappen van business control canvas

Wij zijn een projectmatige financiële dienstverlener die gespecialiseerd is in het gericht en structureel optimaliseren van financiële processen en informatievoorziening.

 

Vanuit deze expertise hebben wij een uniek business control canvas ontwikkeld. Met dit canvas breng je eenvoudig de positie en rol van business control in kaart en zal je gericht worden ondersteund in het maken van de juiste keuzes.

download business control canvas

Download het business control canvas en vul het voor jezelf in.

Creëer inzicht

ken je basis

a. Ken je basis

 

Het is van belang dat de kwaliteit van de huidige informatievoorziening betrouwbaar is. Op het moment dat inzicht in de organisatie niet voldoende is bestaat de mogelijkheid dat je later gaat sturen op foutieve aannames. Voordat BC goed kan functioneren moet dit op orde zijn.

ken je drijfveer

b. Ken je drijfveer

 

Bedenk van tevoren goed waar de organisatie op gestuurd gaat worden. Het meest logische is om dit top/down uit te werken. Zodra je weet waar en hoe je gaat sturen kunnen de rapportages op deze uitgangspunten worden opgesteld.

 

Punten van aandacht hierbij zijn definities en consolidatie. Spreekt iedereen in de organisatie dezelfde taal als het gaat om verwerking van omzet en kosten. Dit is zeer eenvoudig te toetsen door het beantwoorden van de vraag: is de volledigheid van omzet (revenue assurance) en de juiste verantwoording van de omzet (revenue recognition) gewaarborgd?

ken je stakeholders

c. Ken je stakeholders

 

Wie heeft er baat bij om te weten hoe het met de organisatie gaat? Denk hierbij niet alleen intern maar ook aan externe verplichtingen zoals aandeelhouders, banken, kamer van koophandel, etc. Bedenk goed wat en met welke frequentie (Corporate Governance) er gerapporteerd moet worden.

ken je strategie

d. Ken je strategie

 

Het gebruik van informatievoorziening is afhankelijk van de ontwikkelingen van de organisatie. Idealiter is rapporteren een druk op de knop, maar je wilt wel zeker zijn van de kwaliteit en toegevoegde waarde. Dit bereik je door je processen en systemen goed in te richten met een focus op de toekomst. Ga je groeien? Doe je dit autonoom of ga je een bedrijf overnemen? Internationaal? Ga je nieuwe diensten/ producten introduceren, etc.

Maak een keuze

kies je doel

e. Kies je doel

 

Met een goed ingerichte business control functie ontstaat beter inzicht in het presteren van de organisatie. Zowel op financieel als op operationeel gebied. Maar wat ga je doen met deze informatie? Hoe kritischer je wilt sturen op business control des te hoger wordt de wendbaarheid van de organisatie, als de informatie ter kennisgeving is volstaat het rondsturen van informatie.

bepaal je mate van committtent

f. Bepaal je mate van committent

 

Ondanks alle geautomatiseerde processen en reporting mogelijkheden is het interpreteren van de data een taak van business control. Het perfectioneren van de organisatie is een combinatie van overtuiging, dialoog, volhardendheid en incasseringsvermogen. Kan dit allemaal door een controller worden uitgevoerd, een junior of toch een senior, of toch een team? Keuzes genoeg maar wel een met serieuze gevolgen.

Benchmark

accounting afdeling

g. Accounting afdeling

 

De basis van alle financiële informatie die gebruikt wordt in de rapportages komt vanuit de registratie van de boekhouding. De tijdigheid, juistheid en volledigheid van vastlegging is een essentieel punt.

financial control

i. Financial control

 

Een goed afgestemd samenspel van controlling en accounting is de basis van juiste informatie. Je voldoet aan alle wettelijke verplichtingen en de corporate governance wordt nageleefd.

automatisering

k. Automatisering

 

In hoeverre wordt er gebruik gemaakt van automatisering. Zijn er nog veel handmatige handelingen en hoe worden rapporten gemaakt. BI-tooling is hot, maar heb je dat nodig en hoe gebruik je het?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Maak dan gerust een afspraak met één van onze consultants. We delen graag onze expertise onder genot van een bakje koffie.

Is je finance & control een volwaardig business partner? Maak het self-assessment!

Om je te ondersteunen hebben wij een ‘Do it yourself Quickscan’ ontwikkeld. Met deze quickscan maak je inzichtelijk of de basis op orde is van jouw finance & control organisatie. Waar liggen de risico’s en waar liggen de kansen? In het onderzoek komen vier kernpijlers aan bod met daaronder vier vragen die je kunt beoordelen van één (onvoldoende) tot vijf (uitstekend). Na het insturen van de testresultaten ontvang je een one-page rapportage met bijbehorende tips.

doe de quickscan

Wat we doen

download brochure
vraag het een consultant
over ons bluefield