de ontwikkeling van boekhouden naar accounting

7 aandachtsgebieden klassiek boekhouden modern accounting bluefield finance

De naam boekhouden is al eeuwenoud en heeft als doel om inzicht te krijgen in de ontvangsten en uitgaven van een onderneming.

 

Rond 1800 werd het dubbel boekhouden geïntroduceerd, zie hier het ontstaan van de balans. Deze manier van boekhouden staat ook wel bekend als Koopmansboekhouden! Tot op heden wordt van elke onderneming verwacht dat ze “goed Koopmansgebruik” tonen.

 

Het kan dan ook geen toeval zijn dat ik over boekhouden schrijf.

 

De 21ste eeuw is alweer 15 jaar onderweg en heeft vanuit boekhoudkundig perspectief grote veranderingen teweeggebracht. Automatisering in combinatie met globalisering, een enorme economische crisis en de introductie van “disruptive innovation” hebben ervoor gezorgd dat boekhouden naar level 2.0 is gestegen. Omdat we allemaal erg dol zijn op Engelse termen is ‘accounting’ een betere benaming en paraplu voor het speelveld voor alles dat met vastlegging, rapportage en voorspelbaarheid te maken heeft.

7 aandachtsgebieden klassiek boekhouden modern accounting bluefield finance

Dankzij diverse innovaties is het vastleggen van financiële transacties nagenoeg volledig te automatiseren en te standaardiseren. Via bewezen softwaremogelijkheden en koppelingen van diverse systemen is de boekhoudfunctie nagenoeg overbodig geworden. Bedrijven hebben steeds meer informatie tot hun beschikking. De kreet ‘big-data’ wordt overal gebruikt, waardoor sturing en voorspelbaarheid binnen handbereik zijn. Er zitten echter wel een aantal addertjes onder het gras, waardoor niet altijd het maximale uit deze vernieuwingen gehaald wordt.

7 aandachtsgebieden klassiek boekhouden modern accounting bluefield finance

De 7 aandachtsgebieden
Vanuit Bluefield Finance hebben we 7 aandachtsgebieden benoemd, die de ontwikkeling weergeven van boekhouden naar accounting. Voor elk gebied geldt dat er een aantal spelregels zijn om goed te kunnen functioneren. Ondanks dat de ontwikkeling afhankelijk is van het soort bedrijf, de fase waarin het bedrijf zich bevindt en marktfactoren zijn deze terug te voeren naar: doelstellingen, proces, controls en beperkingen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van accounting? Wij komen graag bij u langs om dit geheel vrijblijvend toe te lichten en meer te vertellen over onze expertise binnen het vakgebied finance & control.

 

Met vriendelijke groet,

Remco Koopman

Is uw finance & control een volwaardig business partner? Maak het self-assessment!

Om u te ondersteunen hebben wij een ‘Do it yourself Quickscan’ ontwikkeld. Met deze quickscan maakt u inzichtelijk of de basis op orde is van uw finance & control organisatie. Waar liggen de risico’s en waar liggen de kansen? In het onderzoek komen vier kernpijlers aan bod met daaronder vier vragen die u kunt beoordelen van één (onvoldoende) tot vijf (uitstekend). Na het insturen van de testresultaten ontvangt u een one-page rapportage met bijbehorende tips.

Wilt u met de organisatie uitblinken op het gebied van finance & control? Maak dan gerust een afspraak met één van onze consultants. We delen graag onze expertise onder genot van een bakje koffie.


Wat we doen

bluefield finance downloads
bluefield finance vraag het onze consultant
bluefield finance over ons