Robotic Process Automation (RPA)

Robotics process automation rpa

We horen steeds meer berichten over Artificial Inteligence (AI), Machine Learning en Robotic Process, die een enorme invloed gaan hebben op de arbeidsmarkt. Bovenaan het lijstje van beroepen die zullen veranderen of verdwijnen door deze ontwikkelingen, worden ook beroepen binnen finance genoemd. Veel administratieve en controlerende werkzaamheden zullen door robots kunnen worden vervangen. Welke veranderingen gaan er komen? In welke mate gaan ze van invloed zijn op het werk van een financial? In het volgende artikel zullen we verder ingaan op de verschillende soorten domeinen binnen AI en zoomen we in op Robotic Process Automation.

 

Aritficial Intelligence (AI)

Door gebruik te maken van systemen en machines kan het menselijk denkvermogen worden nagebootst. Een echt Artificial Intelligent systeem is zelflerend. Ondanks het beangstigende beeld dat we met z’n allen afstevenen op een terminator-achtige wereld, helpt AI ons nu al en zal het in de toekomst ons leven makkelijker maken. Een aantal voorbeelden waarin we AI momenteel al gebruiken zijn: Siri op de telefoon die zoekresultaten afstemt op de gebruiker, de zelfrijdende auto, analyses over je aankopen of chatbots op een website. Op het gebied van finance zal het ondersteuning gaan bieden bij het detecteren van fraudeleuze handelingen, ondersteuning bij het voldoen aan corporate governance en staan real-time insights tot onze beschikking.

 

AI is ingedeeld in drie domeinen:

  • Cognitieve automatisatie
  • Cognitieve inzichte
  • Cognitieve betrokkenheid

Bepaalde domeinen binnen AI kunnen complex en vooral erg specialistisch zijn. Daarom zullen we in dit artikel verder ingaan op het eerste domein, namelijk: cognitieve automatisering. Onder deze categorie valt voornamelijk operationele finance oftewel repetitieve of transactionele activiteiten, die overigens nu (vaak) worden ondergebracht in een shared service center. De oplossingen die voor deze handeling worden geboden zijn laagdrempelig en eenvoudig toe te passen, waarbij we kijken naar::

machine learning

Machine Learning

Het onderdeel van AI dat zich bezighoudt met algoritmes en technieken, waarmee computers kunnen leren. Veel fintech-startups bieden machine learning tools aan, om organisaties slimmer te laten werken in plaats van harder.

Robotics process automation rpa

Robotic Process Automation (RPA)

De software die routinematig werk kan nabootsen. Het automatiseert repeterend menselijk computerwerk, waarbij de input en output elektronisch is. Neem bijvoorbeeld het controleren van banksaldo of facturen.

In principe kan elke menselijke handeling in de elektronische omgeving door deze software worden uitgevoerd en is het mogelijk input in de vorm van tekst te verwerken. De software werkt in verschillende systemen en applicaties, waarbij de applicaties ongemoeid blijven. Dergelijke bots werken 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Je kan je voorstellen dat routinematig werk op deze manier vele malen efficiënter kan worden uitgevoerd. 

Hoe werkt de configuratie? 

De keuze en implementatie werkt zoals ieder ander systeem, waarbij analyse van bestaande processen bepaalt welke software geschikt is. Om van daaruit de implementatie uit te rollen. Voordeel van RPA software is dat deze vrij eenvoudig op een flowchart manier kan worden ingetekend en met ‘drag and drop’ kan worden ingericht. Er is dus geen ingewikkelde programmeercode nodig. Een interne ontwikkelaar is met één tot drie dagen training opgeleid. 

Wat kunnen de overwegingen zijn?

De pakketten zijn vrij eenvoudig te configureren. Een persoon met vergaande proceskennis, liefde voor automatisering en expertise vergelijkbaar met geavanceerd Excel niveau is in staat, los van een IT afdeling, pakketten te configureren. Serieuze pakketten beginnen rond de 25.000,- euro, waarbij wij adviseren goed te letten op de licentiestructuur. Denk aan: eenmalige aanschaf of abonnementsvorm, per robot of ontwikkelsleutel. Vanaf 2FTE aan repeterend werk is het zeker het overwegen waard om dit werk te automatiseren met robotic software.

Een automatisering zorgt ervoor dat processen met een zekere ‘heart beat’ versnellen naar ‘real time’, waardoor meer ruimte ontstaat voor creatieve oplossingen en intermenselijk werk. Het kennis- en kwaliteitsniveau van de huidige werkzaamheden kan verschuiven naar een hoger niveau.

 

Bluefield Finance kan helpen bij het selecteren van het juiste pakket of met de implementatie hiervan. We hebben in-house kennis van meerdere pakketten en kunnen uitstekend helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Maak dan gerust een afspraak met één van onze consultants. We delen graag onze expertise onder genot van een bakje koffie.  


Wat we doen

downloads
vraag het een consultant
over ons bluefield